The 22-03 gathering Brussels: A CIRCLE A DAY + CIRCLE TO COMMEMORATE & CONNECT
A CIRCLE A DAY — 22 MARCH 2023 — A living monument for peace
13h – 17h
De Brouckèreplein, Brussel
Verbinding, evenwaardigheid, vertragen, vrede, aanwezigheid … Stap je mee in de cirkel?
We verwelkomen je graag in de eerste cirkel van A CIRCLE A DAY tijdens THE 22-03 GATHERING op het De Brouckèreplein in Brussel. We nodigen je uit om een moment samen stil te staan, bewust te worden van elkaars aanwezigheid, woordeloze verbinding te ervaren over onze verschillen heen, en met een warm hart weer verder te gaan. A CIRCLE A DAY is een levend vredesmonument. Een gedicht markeert de cirkelplek.
Kan je het je voorstellen een grote stille cirkel van mensen op het plein? Een cirkel die groeit en krimpt, waar iedereen welkom is?
We stellen een symbolische, voel- en zichtbare daad waar niet omheen kan gegaan worden. Samen vormen we een open en veilige ruimte waar we elkaar echt zien. We heten onszelf welkom in de cirkel en verwelkomen iedereen die er bij komt. Iedereen blijft zolang het goed voelt. De cirkel groeit en krimpt telkens er iemand bijkomt of weggaat.
Met deze eerste A CIRCLE A DAY hopen we goesting te creëren om op andere plekken ook A CIRCLE A DAY te laten ontstaan en het bijhorend gedicht te verspreiden.
CIRCLE TO COMMEMORATE & CONNECT — 22 MARCH 2023 — We have the choice
15u – 16u30
De Brouckèreplein, Brussel (tent)
Welke keuze maak jij?
Zeven jaar geleden, op 22 maart 2016, hadden de aanslagen in Zaventem en Maalbeek een zware impact op iedereen in ons land. Een ingrijpende tragedie die ons voor de keuze stelde: haat beantwoorden met meer angst en haat, of vastberaden kiezen voor meer verbinding.
Naast de stille cirkel van A CIRCLE A DAY buiten op het plein is er tussen 15u en 16u30 een cirkelritueel begeleid door ‘We have the choice’ in een tent.
Iedereen is welkom in deze cirkel die ruimte biedt om te herdenken en te herverbinden. Voorbijgangers, slachtoffers, nabestaanden, medeburgers, hulpverleners, jong en oud…
We maken tijd om te luisteren naar elkaar en te delen over wat we ervaren als de uitdagingen en hoopgevers van vandaag, in ons persoonlijk leven en in de samenleving. En over of we ook nu kunnen kiezen om te blijven zien wat ons verbindt in plaats van te verglijden in polarisatie, vervreemding of strijd. De cirkel wordt begeleid door ervaren facilitators in Nederlands, Frans en Engels. Iedereen kan spreken in zijn of haar eigen taal. Ook stilte is een taal.
THE 22-03 GATHERING is een initiatief van kunstenares Alexandra Jacquet, initiator van A CIRCLE A DAY, en ‘We have the choice’ vzw/asbl, een organisatie die ontstond naar aanleiding van de aanslagen in Brussel in 2016, opgericht door Kristin Verellen die haar partner hierbij verloor. ‘We have the choice’ organiseert al meer dan 6 jaar verbindende cirkelrituelen in diverse multiculturele contexten op maatschappelijke kantelmomenten. Partners van THE 22-03 GATHERING zijn V-Europe en Hummus.