• Wanneer donderdag 25 maart 2021 van 19u30 tot 21u
 • Waar online
 • Wat Een maatschappij kan men meten aan de manier waarop ze met haar gevangenen omgaat. Onze huidige samenleving ziet opsluiting van daders van misdrijven vaak als enig antwoord om misdaden te bestraffen en om de veiligheid van de samenleving en haar burgers te garanderen.
  Maar als we geloven dat een gevangenisstraf zinvol is omwille van onze eigen veiligheid in de toekomst, hebben we als maatschappij dan ook niet de verantwoordelijkheid en de opdracht om – eens de straf voorbij is – die mensen een nieuwe kans te geven? Moeten gevangenissen met andere woorden enkel uit muren bestaan of moeten er ook vensters zijn?
  Programma:
  Deel 1:
  – Korte schets van de evolutie van het Belgisch strafbeleid door Veerle Scheirs, directeur van het Scheppersinstituut in Mechelen
  – Getuigenissen van een dader en een slachtoffer
  Deel 2:
  Interactief panelgesprek over de zin en onzin van ons huidig strafbeleid en over het belang van hersteljustitie. Tijdens het panelgesprek worden ook stellingen aan het publiek voorgelegd, waarop de sprekers dieper zullen ingaan. Het publiek krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.
  Sprekers:
  – Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde
  – Liesbet Claeys, beleidscoördinator van de gevangenis van Mechelen
  – Abdel Rannoun en Christiane Claisse, penitentiair beambten in de gevangenis van Mechelen
  – Hilde Vanlommel, herstelbemiddelaar bij Moderator vzw
  Moderator van de debatavond: Ria Goris, journalist en lector journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel.

  Deel 3: virtuele omarming van de gevangenis van Mechelen.
  Het aanwezige publiek wordt aan het einde van de avond vrijblijvend uitgenodigd om deel te nemen aan de virtuele actie ‘Gevangenen omarmen’. We willen met deze actie meewerken aan de gezamenlijke opdracht om met slachtoffers en gevangenen een betere wereld op te bouwen. De virtuele omarming van de gevangenis gebeurt tevens met respect en empathie voor slachtoffers en hun familieleden.

  Organisatoren van deze avond: Without Walls vzw, Thomas More, IDeE Thomas More, KULeuven, Moderator vzw, Het Huis van de Mens, Zen Sangha, Circles – We have the choice, Beschermcomité Gevangenis Mechelen, IJD Vlaams Brabant-Mechelen, Centrum voor Basiseducatie – Open School en Pax Christi Vlaanderen.

  Deelnemers van de debatavond kunnen op dinsdag 30 maart om 19u30 deelnemen aan een Cirkel ‘Gevangen of vrij. Onze muren, onze vensters’ begeleid door We have the choice om te delen over wat hen geraakt heeft tijdens de debatavond.

 • Inkom Gratis
 • Inschrijven Noodzakelijk