Base-camp I have the choice is een tweedaagse samenkomst voor jongeren van diverse culturele achtergronden voor een hedendaags overgangsritueel naar volwassen worden in deze uitdagende tijd. Ideaal voor jongeren tussen 16 en 25 jaar die hun plek zoeken in deze superdiverse en complexe samenleving.

Wanneer? Zaterdag 21 en zondag 22 augustus 2021

Waar? Cadzandië, Vierhonderpolderdijk 10, Cadzand

Waarom? 

Je ontwikkelt vaardigheden die belangrijk zijn in je zoektocht naar passend werk en een zinvol leven. Tijdens het Basecamp I have the choice staat ontmoeting in Cirkel centraal. De Cirkel van We have the choice is als een oeroud ritueel in een hedendaags jasje waarbij verstillen, zonder oordeel luisteren en openhartig spreken centraal staan. Dit ritueel hoort bij belangrijke kantelmomenten zoals de overgang naar volwassenheid. Delen in Cirkel ondersteunt je om te reflecteren, je keuze scherp te krijgen en engagement aan te gaan. Daardoor voel je je beter in je vel en weet je waar jij voor wil gaan staan in je leven: “I have the choice”.

Voor wie? 

Jongeren tussen 16 en 25 jaar, van diverse sociale en culturele achtergronden, die hun eigen weg en plek zoeken in deze superdiverse en complexe samenleving. We streven naar een gemengde groep. Het Base-camp I have the choice wordt steeds opgezet in partnerschap met organisaties die een vertrouwensband en actief netwerk hebben bij jongeren in kwetsbare situaties.

Wat?

 • creatieve en bezinnende activiteiten
 • op een speelse veilige manier vaardigheden ontwikkelen rond openhartig luisteren, verbindend communiceren, grenzen respecteren en aangeven 
 • avond met Cirkel aan het vuur

Het Base-camp is opgebouwd op basis van 3 bouwstenen:

 • Standing still: Stil staan bij, stil worden en ruimte geven aan gedachten en emoties die in je leven rond de overgang naar volwassen worden (van meisje naar vrouw, van jongen tot man, van studies naar werk, van thuis naar zelfstandig wonen, …).  Alles wat deze transitie oproept krijgt een plek: verwachtingen, aannames, hoop, onzekerheden, gevoelens van vreugde, verdriet, apathie, onmacht, dankbaarheid, eenzaamheid, verlangen naar erbij horen, gezien en geliefd worden, …
 • Still standing: Het proces van delen en luisteren maakt dat je je gehoord en geaccepteerd voelt, dat je staande kan blijven en zelfs nieuwe fierheid en veerkracht vindt door de verbinding die je ervaart met jezelf en de anderen.
 • Standing for: De veilige ruimte van verbinding wordt een nieuwe ruimte waarin je zelfwaarde, potentieel en creativiteit naar boven kan komen. Je krijgt voeling met wie je bent en waar je voor wil staan in je leven. Uit kwetsbaarheid groeit de moed om stem te geven aan jezelf en om bewuster eigen keuzes te maken als betrokken burger in een onzekere wereld. 

Wat haal je er uit?

 • jezelf leren tonen in je authenticiteit én verschil
 • leren luisteren met aandacht
 • leren spreken vanuit jezelf in groep
 • ervaren dat kwetsbaarheid kracht is
 • vertrouwen op eigen potentieel en creativiteit
 • gevoel van machteloosheid voorkomen of overstijgen
 • staande blijven in turbulente tijden
 • moed om eigen keuzes te volgen
 • iets tastbaar achterlaten/meenemen: jezelf authentiek uiten op het online platform I have the choice
 • kiezen voor niet-alledaagse ontmoeting en verbinding

Praktisch

 • aantal deelnemers: +- 20 deelnemers per Base-camp
 • deelnameprijs: €195,00/ per deelnemer (verblijf en maaltijden inbegrepen)
 • voor jongeren die worden toegeleid via een partnerorganisatie uit het jeugdwelzijnswerk geldt een aangepaste deelnameprijs
 • Inschrijven: per mail via circles@wehavethechoice.com

Inschrijven

Meld je aan per mail aan circles@wehavethechoice.com, je ontvangt nadien van ons de bevestigings- en betalingsgegevens. 

Getuigenissen

In deze korte video getuigen jongeren over hun deelname aan een Cirkelritueel van We have the choice.

Reacties van jongeren na een Cirkel:

Ik was bang van ‘de stilte’, wat is het, waar gaat het heen, hoe ga je ermee om… Het is kracht, het laat je op.”

“Gewoon hier samen zijn, met of zonder spreken, is al heel zacht voor mijn systeem. Iedereen zoals die is, hé! Fantastisch. Ik ben persoonlijk heel slecht met stilte, vind het eng.”

“Voel me ontzettend ‘verbonden’ met iedereen ondanks dat we elkaar niet kennen, voelt heel veilig. Dankje!”

“Ik vond het fijn er bij te zijn. Ik heb hier zeker veel aan gehad. Mijn excuses dat ik zelf het woord niet genomen heb… Dat is precies een moeilijke stap voor mij.”

“Ik zou graag meer mezelf durven zijn, in mijn volledigheid. Niet enkel het masker dat ik opzet vanuit de angst dat ik mensen zou wegjagen met mijn volledigheid (of mijn ‘vuurtje’ zoals mijn beste vriendin dat noemt). Ik voel dit in mijn hart (met best wel wat verdriet). Maar bovenal ben ik dankbaar voor de ruimte die ik heb gekregen.”

“Ik zou graag meer zekerheid willen voelen in bepaalde keuzes die ik in mijn leven tot nu toe heb gemaakt. Zonder dat ik me moet afvragen of de rest het wel goed vindt. Zodat ik niet met te veel in mijn hoofd moet rondlopen en me afsluit zonder dat ik het soms doorheb.”